Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΚΙ ΟΧΙ "ΒΟΥΡΛΩΝ"

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ

ΚΙ ΟΧΙ "ΒΟΥΡΛΩΝ"

Στο Δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας της προσεχούς Δευτέρας υπάρχει θέμα ονοματοδότησης της πλατείας στην γωνία Εθνικής Αντιστάσεως και Ψαρρών, εκεί όπου παλιά ήταν οι Δικαστικές Φυλακές Πειραιώς και ακόμη πιο παλιά το δημοτικό πορνείο των Βούρλων.
Η περιοχή αυτή έγινε διάσημη από την περίφημη και ιστορική απόδραση των 27 κομμουνιστών το 1955 σε μια εποχή κρατικής τρομοκρατίας μετά τον εμφύλιο. Αυτή η απόδραση έκανε γνωστή στο πανελλήνιο την Δραπετσώνα της οποίας οι κάτοικοι έκρυψαν και προστάτεψαν όσο μπορούσαν τους πολιτικούς κρατούμενους που είχαν αποδράσει.
Σε αυτόν τον ιστορικό χώρο μόνο το όνομα "Πλατεία Ιστορικής Απόδρασης" ή "Μεγάλης Απόδρασης" θα μπορούσε να δοθεί καθώς το πορνείο δεν περιποιεί τιμή στην πόλη κι οι φυλακές "των Βούρλων", όπως τις έλεγαν, είναι αρνητική ανάμνηση για την πόλη και τον λαό μας. Αντίθετα η Μεγάλη Απόδραση του '55 ήταν η ένδοξη στιγμή που πρέπει να μείνει για πάντα στην ιστορία.
Η πλατεία πρέπει να πάρει όνομα που να συμβάλλει στην ιστορική μνήμη και να ενθαρρύνει τον λαό μας θυμίζοντάς του την ακατάβλητη θέληση για ελευθερία κι αγώνα.
Η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου του 2018 ήταν λάθος που ευτυχώς υπάρχει τρόπος και χρόνος να διορθωθεί. Το δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα πρέπει να σταθεί στο ύψος του, να ακυρώσει την απόφαση του 2018 και να λάβει την σωστή απόφαση τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου