Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Γραμματείς και Φαρισαίοι


Διαβάσαμε προ καιρού την ίδρυση από την Εκκλησία της Ελλάδος μιας εταιρείας, της ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε. με αρχικό κεφάλαιο 800.000 ευρώ και με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία. Προ μηνών δημοσιεύτηκαν τα σχέδια της Σχιστό ΑΕ και είδαμε ότι στοχεύουν στην «αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων με χωροθέτηση μεικτών χρήσεων, κατασκευή πύργων γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χώρου μνήμης, ιατρικού κέντρου, πρατηρίου καυσίμων, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής στα διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με σήμερα.» Επίσης προβλέπονται ΒΙΠΕ (βιομηχανικές περιοχές) αποθήκες, εργοστάσια ενέργειας, ΑΠΕ κτλ. Αυτά μας έλεγε η ανακοίνωση της εκκλησίας για τις προθέσεις της για τον χώρο.

Φυσικά, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ο Δήμος Περάματος, στα διοικητικά όρια των οποίων θα γίνουν όλα αυτά, αγνοήθηκαν πλήρως. Δεν προσκλήθηκαν ποτέ να συζητήσουν, δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν και τι θέλουν, δεν μετέχουν, όπως θα έπρεπε κατ' ελάχιστον, ούτε στον σχεδιασμό αλλά ούτε και στο ΔΣ της εταιρείας αυτής ώστε να έχουν άμεση πληροφόρηση. Για την εκκλησία οι δήμοι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ παρά μόνο ως δουλικά που δίνουν χώρους για παρεκκλήσια και σταυροκοπιούνται φιλώντας σταυρούς προσδοκώντας σε κάνα σταυρό σε ψηφοδέλτιο για αντίδωρο-αντάλλαγμα.
Εν ολίγοις η θέση μας:
Α.- Καλώς αξιοποιεί η εκκλησία την περιουσία της, η οποία πολύ κακώς είναι δική της αφού ανήκει στον λαό, δηλαδή στους δήμους και την Πολιτεία. Πού τα βρήκε η εκκλησία όλα αυτά κι είναι "δικά" της; Τα αγόρασε από τους Τούρκους; Της τα χάρισαν; Καθόλου καθαρή ιστορία, πνιγμένη στην αχλή της ιστορίας, αλλά το κράτος μας δεν είχε ποτέ τα κότσια να την βάλει στη θέση της. Τέλος πάντων, αφού είναι δικά της, καλώς τα αξιοποιεί.
Β.- Δεν είμαστε ενάντια στις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα από φορέα που είναι εξορισμού κοινωφελής, όμως δεν εμπιστευόμαστε την δική της αποκλειστικά κρίση χωρίς αυτή να περάσει από τις τοπικές κοινωνίες. Κι όχι σε επίπεδο μιας εκ´ των υστέρων επικύρωσης αλλά σε όλα τα στάδια, ιδιαίτερα του σχεδιασμού. Στις εγκρίσεις πρέπει να είναι υπεύθυνη η Πολιτεία.
Γ.- Ένα από τα έργα που βάζει μπροστά η ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ είναι μάλλον το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, ίσως γιατί ο κ.Γεραπετρίτης και ο Μητσοτάκης προσωπικά (μέσω της γνωστής Μητσοτάκης ΑΕ) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτά τα κερδοφόρα εργαλεία. Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει σήμερα το έργο μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι οι "γραμματείς και οι Φαρισαίοι" που ανέφεραν τα ευαγγέλια ή οι επενδυτές που μας έλεγε ο Άδωνης; Θα δείξει. Προς το παρόν όμως, εμείς λέμε καλύτερα να μην παραβρεθεί ο δήμαρχος και κανείς δημοτικός σύμβουλος (πλην των δεξιών βέβαια) σε αυτήν την φιέστα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ

(Πολύ σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα και θα επανέλθουμε.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου