Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΡΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Το κείμενο του Γ.Τσιρίδη, επικεφαλής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης απηχεί τις απόψεις της κίνησης σχετικά με τα θέματα οικονομικής διαχείρισης των δήμων και του δικού μας σήμερα.  

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΡΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει τον ισολογισμό του δήμου του οικονομικού έτους 2019.
Υπάρχει ένα παράδοξο. Ο ισολογΤο κείμενο του Γ.Τσιρίδη, επικεφαλής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης απηχεί τις απόψεις της κίνησης σχετικά με τα θέματα οικονομικής διαχείρισης των δήμων και του δικού μας σήμερα.   ισμός αυτός δεν είναι παρά μια λογιστική αποτύπωση στο ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ οικονομικών πράξεων που ο δήμος πραγματοποιεί με άλλο σύστημα εγγραφών, με το ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Το απλογραφικό σύστημα έχει προϋπολογισμούς και απολογισμούς, δικούς του κωδικούς και μια δική του λογική για να αποτυπώνει τα πεπραγμένα. Το διπλογραφικό σύστημα έχει μιαν άλλη λογική, αυτή που υπάρχει για όλες τις επιχειρήσεις στην αγορά. Είναι δύο διαφορετικά συστήματα που με το ένα (απλογραφικό) ο δήμος λειτουργεί και με το άλλο (διπλογραφικό) κάνει στο τέλος τον ισολογισμό του.
 
Αυτός ο δυισμός υπάρχει από την δεκαετία του '90. Εδώ και 25 χρόνια το τότε εκσυγχρονιστικό κράτος του Σημίτη εισήγαγε το διπλογραφικό στους δήμους. Δούλευαν με απλογραφικό και στο τέλος έκαναν και την αντιστοίχιση σε διπλογραφικό ώστε να είναι έτοιμοι, όταν θα δινόταν το σύνθημα από την κεντρική διοίκηση, να αφεθεί το απλογραφικό στην άκρη και να περάσουν οι δήμοι στο διπλογραφικό για το οποίο θα ήταν έτοιμοι αφού κάθε χρονιά θα έκαναν και σε αυτό το σύστημα τους ισολογισμούς τους.
 
Ε, λοιπόν, πέρασαν τα χρόνια, εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια δεν τα λες και λίγα, και τίποτε δεν έγινε. Το σύνθημα από την κεντρική διοίκηση δεν ήρθε ποτέ. Τι "σχέδιο Καποδίστριας", τι "σχέδιο Καλλικράτης", τι " σχέδιο Κλεισθένης", τι επιτελικό κράτος, όλοι πέρασαν αλλά το σύνθημα κανείς δεν το 'έδωσε. Και σήμερα το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει ένα απολίθωμα, τον ισολογισμό, που θα έπρεπε να είναι το βασικό όργανο ελέγχου των οικονομικών του δήμου. 
 
Τον πραγματικό έλεγχο τον ασΤο κείμενο του Γ.Τσιρίδη, επικεφαλής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης απηχεί τις απόψεις της κίνησης σχετικά με τα θέματα οικονομικής διαχείρισης των δήμων και του δικού μας σήμερα.   κεί η Οικονομική Επιτροπή που αποφασίζει για τους τριμηνιαίους και τον ετήσιο απολογισμό του δήμου με βάση το απλογραφικό σύστημα που ακόμα κρατά και ισχύει. Και η Οικονομική Επιτροπή είναι όργανο της διοίκησης μετά τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ μετά τις εκλογές για να καταργήσει την απλή αναλογική στην πράξη. Ο δήμαρχος έχει έξι (6) από τα εννέα (9) μέλη της επιτροπής. Δηλαδή είναι ο ίδιος και οι τρεις αντιδήμαρχοί του, άλλος δεν χρειάζεται. Και να έρθει η αντιπολίτευση που είναι τρεις, και πάλι έχει πλειοψηφία. Δηλαδή ούτε που τους χρειάζεται τους δύο επιπλέον δικούς του. Κι αυτή τετράδα σήμερα ελέγχει τον δήμο. Δηλαδή οι τέσσερις που διοικούν ελέγχουν αν η διοίκηση τα έκανε σωστά. 
Ε, ρε γλέντια! 
Αυτή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση όπως την κατάντησαν οι νόμοι του Θεοδωρικάκου, που με πρόσχημα τις "δυσλειτουργίες" της απλής αναλογικής κατάργησε κάθε έννοια δημοκρατίας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου