Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Μείωση του συντελεστή δόμησης

 

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Μείωση του συντελεστή δόμησης


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 
"Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ" - Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ
Προς
  • τον δήμαρχο,
  • τους δημοτικούς συμβούλους,
  • τους κοινοτικούς συμβούλους
  • τις υπηρεσίες (ειδικότερα: τεχνική υπηρεσία, πολεοδομία),
  • τους αρμόδιους ειδικούς συνεργάτες δημάρχου
 
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες

Το Κερατσίνι κι η Δραπετσώνα έχουν σχεδόν σε όλη τους την έκταση συντελεστή δόμησης 2,6. Τα προηγούμενα χρόνια, χάρη κυρίως στον συντελεστή αυτό, αναπτύχθηκε η πόλη καθ' ύψος με "κέρδη" για τους ιδιοκτήτες γης από την αντιπαροχή ή την πώληση δομημένων χώρων. Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την πυκνοκατοίκηση. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μπορεί να γίνει μια παρέμβαση στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Γνωρίζουμε όλοι, βέβαια, πως οι πολεοδομικές παρεμβάσεις στην πόλη πρέπει να είναι πολύπλευρες και ολιστικές αντιμετωπίζοντας τουλάχιστον τα εξής:
    -δίκτυα πεζοδρόμων με κατασκευές και διαπλατύνσεις
    -δίκτυα υποδομών
    -φυτεύσεις
    -καθορισμό χρήσεων (ήπιες, εμπορικές κλπ)
    -πλατείες, ελεύθερους χώρους ενοποίηση πρασίνου
    -συγκοινωνιακές ρυθμίσεις κτλ.
Ωστόσο δεν μπορεί να θέτουμε ως προϋπόθεση ενός βήματος την επίλυση όλων των άλλων γιατί έτσι δεν προχωράμε ποτέ σε τίποτε. Γι αυτό προχωρώ στην πρότασή μου για τον συντελεστή δόμησης γνωρίζοντας ότι το θέμα συμπλέκεται και με άλλα ζητήματα πολεοδομικά που πρέπει παράλληλα να ρυθμιστούν.
 
Οι σημερινές συνθήκες στην αγορά εργασίας και στην αγορά ακινήτων έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Από το 2010-12 η ανέγερση νέων ακινήτων είναι σχεδόν μηδενική. Όλα αναθεωρούνται και νομίζω ότι είναι καιρός κι εμείς να αναθεωρήσουμε για την πόλη μας μερικά πράγματα. Ένα εξ αυτών, βασικό και προωθητικό άλλων αλλαγών, είναι ο συντελεστής δόμησης.

Προτείνω να καθορίσουμε συντελεστή δόμησης 1.8 αντί του 2.6 και μέγιστο ύψος τα 20 μέτρα. Δεν είναι μικρός συντελεστής και συνεχίζει να επιτρέπει κέρδη σημαντικά από την αντιπαροχή ή την πώληση νέων διαμερισμάτων, εφ' όσον η αγορά κινηθεί εκ νέου. Παράλληλα βοηθά ώστε η πόλη να αποκτήσει καλύτερη μορφή.

Παρακαλώ η εισήγηση αυτή, ως μια αρχική θέση για συζήτηση, να προωθηθεί στους ανωτέρω εμφανιζόμενους παραλήπτες και να τεθεί σαν θέμα δημοτικού ελέγχου σε κάποιο από τα προσεχή δημοτικά συμβούλια. Προηγουμένως θα ήθελα να υπάρξει μια απάντηση από την διοίκηση για τις σκέψεις της στο θέμα αυτό, της μείωσης του συντελεστή δόμησης.

Για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Γιώργος Τσιρίδης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλείται το γραφείο δημοτικού συμβουλίου να φροντίσει ώστε η επιστολή αυτή να φτάσει στους παραλήπτες που αναφέρονται εισαγωγικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου