Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τραγικό δυστύχημα, φοβερές οι ευθύνες

 Ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη από την σύγκρουση των τρένων. Και ... καλά, έγινε το λάθος και βρέθηκαν στην ίδια γραμμή με αντίθετες διευθύνσεις οι αμαξοστοιχίες, δεν υπήρχε πλέον κανείς τρόπος να γίνει αντιληπτό το λάθος; Δεν υπήρχε ένα σύστημα διόρθωσης του ανθρώπινου λάθους, κάτι που υπάρχει παντού, από τα κινητά μας (τον ορθογράφο) ως τον πίνακα σε κάθε σπίτι (ασφάλεια), κάτι που υπάρχει σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που ενέχουν κάποιον κίνδυνο; Η κίνηση των τρένων επαφίεται στο μη λάθος ενός ανθρώπου; Είναι δυνατόν;

Ακόμη και το GPS των κινητών μπορούσε να δείξει το πρόβλημα και να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. Θα αρκούσε μια εφαρμογή.
Υπάρχει όμως και μια πολύ χειρότερη πραγματικότητα. Πρόγραμμα 500 εκ. της προηγούμενης κυβέρνησης, χρηματοδοτημένο από το ΕΣΠΑ, που θα έλυνε αυτά τα προβλήματα το 2019 ή το αργότερο το 2020, καταργήθηκε από την κυβέρνηση των αχρήστων του ανέμελου Μητσοτάκη για να επανενταχθεί, με προφανή στόχο την δημοπράτηση με τον γνωστό της απ'ευθείας ανάθεσης, τον τρόπο της Νικολάου. Εγκληματική παράλειψη, απύθμενη ανευθυνότητα.
Πρόσφατα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν το θέμα της ασφάλειας στη Βουλή και πρόσφατα οι εργαζόμενοι έστειλαν εξώδικο σε μια κυβέρνηση που ούτε ακούει ούτε βλέπει αν δεν υπάρχει η κινητήριος δύναμη της μίζας.
Να συμβαίνουν σήμερα αυτά τα πράγματα είναι όχι απλά απαράδεκτο αλλά εγκληματικό. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, διοικητικές άμεσα, πολιτικές κατόπιν και ποινικές οπωσδήποτε. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και παράλειψη.
Η τραγική σύμπτωση να έχει σήμερα προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για να κοκορευτεί για την ηλεκτρονική διεύθυνση των σιδηροδρόμων, δηλαδή για αυτό ακριβώς που τόσο τραγικά έλειψε και προκάλεσε ουσιαστικά το δυστύχημα, είναι ειρωνεία και έμμεση ομολογία ενοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου