Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ

 Ο σταθμός Λαρίσης όχι μόνο ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ αλλά και ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ

 
Στον χώρο του ΟΣΕ, γίνονται σχέδια για την δημιουργία ενός Μουσείου του Ρεμπέτικου (Ρεμπέτικο Σπίτι). Πολύ ωραία η σκέψη κι ας άργησε. Πρέπει όμως να προσεχτεί και κάτι άλλο.
 
Στον χώρο αυτό στην αρχαιότητα υπήρχε το ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ ένας χώρος ίασης σαν κήπος, ένα είδος αρχαίου νοσοκομείου, μια όαση δροσιάς και ανάπαυσης. Αυτός ο χώρος πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί και το Μουσείο του Ρεμπέτικου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πιάσουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Μαζί με το Ρεμπέτικο να αναδειχθεί και το Αφροδίσιο. Σε περίπτωση ανάπλασης του σταθμού για να γίνει Ρεμπέτικο Σπίτι πρέπει να συνυπολογισθεί το ότι εκεί ήταν το Αφροδίσιο και να φροντίσουμε ώστε να αναδειχθεί σαν αρχαιολογικός χώρος.
 
Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το μελετήσουν μελετητές αφού τους το υποδείξουν σαν έργο οι δύο δήμοι, στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκει ο σταθμός, ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για τον δήμος Πειραιά έχουμε ακούσει ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μια και το είπε ο ίδιος ο Μόραλης. Ελπίζουμε να ακούσουμε το ίδιο και από τον δήμαρχο κ.Χ.Βρεττάκο.
 
Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα ας δουν τα εξής:
Στις γραμμές του τρένου και στο πρανές προς την πλευρά της Δραπετσώνας υπάρχουν ακόμη και σήμερα ενδείξεις της ύπαρξης του Αφροδίσιου. Επίσης έχουν βρεθεί και ανασκαφικά ευρήματα από τον Φουκάρ τον 19ο αιώνα και την αρχαιολογική υπηρεσία πιο πρόσφατα.

Παραθέτω τα ανασκαφικά ευρήματα που μαζί με τις γραπτές μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι στον χώρο αυτό ήταν το Αφροδίσιο.
Οι δύο πλάκες δείχνουν ότι δίπλα από τον χώρο που βρέθηκαν (στην Ηετιώνεια Πύλη) επί Ευβολίδου άρχοντος (αυτό δηλώνει τον χρόνο) έγιναν εργασίες για το Αφροδίσιο. Τις πλάκες βρήκε ο Γάλλος Φουκάρ στα τέλη του 19ου αιώνα κατά την διάρκεια των εργασιών για τον σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου