Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Ανακήρυξη "Μαύρης Μέρας" για τον Πειραιά

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ

 

Στις 21/1/2015 υπογράφτηκε η αδειοδότηση της Όιλ Ουάν.
Πρέπει να ανακηρυχθεί η 21η Ιανουαρίου σαν η
"μαύρη μέρα" για τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, τον Πειραιά

Στις 21 Ιανουαρίου 2015, τέσσερις μόνο μέρες πριν τις εκλογές του 2015, που προκάλεσαν αλλαγή κυβέρνησης, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου υπέγραψε μια υπουργική απόφαση. Με την απόφαση αυτή έδινε άδεια στην Oil One για «λειτουργία στις εγκαταστάσεις ανάμιξης και συσκευασίας ορυκτελαίων, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων».
 
Οι εγκαταστάσεις αυτές ως το 2012 ανήκαν στην εταιρεία BP (στην Μόμπιλ που είχε συγχωνευτεί με την ΒΡ). Για αρκετά χρόνια δεν λειτουργούσαν και έδειχναν εγκαταλελειμμένες. Το 2012 η εταιρεία Oil One, αξιοποιώντας προφανώς πληροφορίες εκ των έσω, αγοράζει τις εγκαταστάσεις αυτές. Ο ΟΛΠ (πρόεδρος ο κ. Γ.Ανωμερίτης) σκόπευε να κάνει έναν διαγωνισμό και όρος του θα ήταν η κατοχή γης στην περιοχή. Πιο φωτογραφία δεν γινόταν.
 
Για να φτάσουμε στην 21η Ιανουαρίου του 2015 προηγήθηκαν κάποιες διαδικασίες εξπρές. Στις 27/11/2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΒΡ, συμπληρώνοντας τον όρο «να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της BP, όταν δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάπλασης και ανάπτυξης της περιοχής». Και αυτό γιατί όλα τα σχέδια ανάπλασης μέχρι τότε έλεγαν ότι πρέπει να φύγουν όλες οι βιομηχανικές δραστηριότητες από τη Δραπετσώνα. Υπήρχαν αποφάσεις του Οργανισμού της Αθήνας από το 1997 (10/4/97) που καθόριζαν την περιοχή ως "κέντρο πόλης" και "περιοχή υπό ανάπλαση".

Στις 15/01/2013 ανανεώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι άδειες της BP για την ανάμιξη και συσκευασία ορυκτελαίων και για την αποθήκευση και φόρτωση πετρελαίου. Λίγους μήνες μετά, στις 5/08/2013, εγκρίθηκε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων ώστε να συμπεριλαμβάνεται και η επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων. δηλαδή μια λειτουργία που η ΒΡ δεν έκανε. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι άδειες που είχε ως τότε η BP δεν συμπεριελάμβαναν την επεξεργασία επικινδύνων αποβλήτων τρίτων, αλλά μόνο την επεξεργασία των παραγόμενων από την ΒΡ επικινδύνων αποβλήτων. Ουσιαστικά, η εταιρεία απέκτησε την άδεια να επεκτείνει το εύρος των περιβαλλοντικά οχληρών δραστηριοτήτων που μπορεί να ασκεί στην περιοχή. Κι αυτό έγινε χωρίς να έχει κανένα επενδυτικό σχέδιο. Της έδωσαν μια δυνατότητα για να μπορεί να την πουλήσει! Εν κρυπτώ, βέβαια, γιατί αν μαθευόταν κάτι τέτοιο θα υπήρχαν καταγγελίες και θα ακυρωνόταν. Όλα έγιναν στο σκοτάδι. Στο μεταξύ η ΒΡ είχε γίνει Όιλ Ουάν κι ετοιμαζόταν να κάνει νόμιμα την επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων, αφού, πήρε με τον φωτογραφικό διαγωνισμό την έκταση της ΒΡ από τον ΟΛΠ.

Το μεγάλο εμπόδιο ήταν που η περιοχή αυτή ήταν χαρακτηρισμένη από το 1997 από τον ΟΡΣΑ ως περιοχή «ανάπλασης». Συνεδρίασε όμως εκτάκτως, στην τελευταία του συνεδρίαση ο ΟΡΣΑ πριν τον κλείσουν σαν οργανισμό, την άνοιξη του 2014, κι αναίρεσε την απόφασή του. Μια στημένη διαδικασία που είναι όνειδος στην ιστορία του ΟΡΣΑ. Γιατί ο δήμος που έμαθε για την συνεδρίαση πήγε και κατήγγειλε το γεγονός και κατάφερε να ακυρώσει την συνεδρίαση με φασαρία. Βεβαίως έγινε άλλη συνεδρίαση μέσα στις επόμενες μέρες στην οποία δεν κλήθηκε καν ο δήμος και πάρθηκε η ύπουλη απόφαση.  
 
Με την νέα απόφαση του ΟΡΣΑ ο Υπουργός κ. Γ. Μανιάτης πήρε μια "δική" του απόφαση, προφανώς καθ' υπαγόρευση, που καταγγέλθηκε και ακόμα καταγγέλλεται ως χαριστική, στις 15 Μαρτίου 2014. Με αυτήν αναίρεσε όσα ίσχυαν ως τότε. Με μια βραδινή τροπολογία της ντροπής στη Βουλή, άλλαξε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μετατρέποντας την περιοχή της «ανάπλασης» σε περιοχή «μητροπολιτικής παρέμβασης». Με τον τρόπο αυτό επέτρεψε χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας και τριτογενούς τομέα. 
Λίγο αργότερα με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014, ΦΕΚ Α΄156/1-8-2014) επικυρώθηκε ο χαρακτήρας χώρου Μητροπολιτικής Παρέμβασης όπως και ο χαρακτηρισμός ως «Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας Κερατσινίου», επιτρέποντας χρήσεις βιομηχανίας και βιοτεχνίας.

Αυτό επέτρεπε στην Oil One να λειτουργεί κανονικά στη Δραπετσώνα. Όμως για να κάνει επεξεργασία πετρελαιοειδών χρειαζόταν άδεια. Οι "μέρες Σαμαρά" τελείωναν οσονούπω καθώς είχαν προκηρυχτεί εκλογές τις οποίες με βεβαιότητα θα έχανε. Και τότε έγινε το μεγάλο ρεσάλτο. Στις 21 Ιανουαρίου 2015, τέσσερις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου υπέγραψε την άδεια της Oil One. Από τότε η περιοχή μας έχει πρόβλημα υποβάθμισης των αξιών γης. υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, μυρωδιάς (βενζόλιο) και ρύπων που βλάπτουν την υγεία των κατοίκων. Προστέθηκαν στην συνέχεια κι άλλα τα επόμενα χρόνια, όμως, η ιδρυτική και γενεσιουργός πράξη των προβλημάτων της πόλης ήταν εκείνη η αποφράδα ημέρα.
 
Η ανάπλαση στην οποία προσδοκούσε η πόλη, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι κι όλος ο Πειραιάς, πήγε δεκαετίες πίσω εξαιτίας κάποιων τυχάρπαστων πολιτικών που βρέθηκαν στα πόστα και καταδίκασαν την πόλη μας. Γι αυτό αξίζει να χαρακτηριστεί η 21η Ιανουαρίου ως η "Μαύρη Μέρα" για την πόλη και να τιμάται δεόντως με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Φέτος δεν μπορεί να γίνει, αλλά, ας πάρουμε την απόφαση και έχουμε καιρό για αγώνες. Η προσεχής Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο είναι μια καλή μέρα για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

 

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου